Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Desintoxicació hepàtica

Recomanacions per a cuidar el nostre fetge

7 de gener de 2024

Comencem nou any ple de molts propòsits! Un pot ser, el de cuidar-te una mica més!

Les festes nadalenques solen estar marcades per menjars abundants, rics en greixos, sucres i alcohol que afecten el nostre aparell digestiu ja sigui generant digestions pesades, molèsties digestives, gasos, sensació d'inflor o altres problemes gastrointestinals. Així que ara és un bon moment per mimar aquest aparell digestiu i intentar recuperar el seu equilibri i cuidar també el nostre fetge, un òrgan clau que ens ajuda a la depuració de forma natural (entre moltes altres funcions!)

Hi ha molts consells sobre quins aliments, complements o productes herbacis ens poden ajudar a aquesta desintoxicació, però abans de res és important que tinguem en compte que recuperar els bons hàbits el més aviat possible, però d'una forma progressiva, és primordial per evitar seguir incrementat els tòxics que volem eliminar. També és important ser conscients que el cos ja té mecanismes de depuració però que és important cuidar els nostres òrgans per no saturar-los. En aquest sentit, l'alimentació té un paper fonamental, però també serà essencial altres factors com ara tenir una bona hidratació, el descans, evitar els tòxics que poden contenir els productes d'higiene o els utensilis de cuina i assegurar l'activitat física, entre altres...

Així que anem amb el primer! l'alimentació. Una dieta equilibrada i variada rica amb nutrients ens assegurarà un bon funcionament de les fases de desintoxicació hepàtica (Fase I i Fase II).

Què seria interessant reduir i en alguns casos eliminar de la nostra dieta?

  • Productes ultraprocessats.
  • Productes amb greixos saturats de mala qualitat o greixos trans.
  • Sucres o productes que contenen sucres afegits.
  • Aliments que contenen additius i substancies químiques.
  • Brioxeria industrial.
  • Cafeïna (en excés!).
  • Alcohol.

Què seria interessant incorporar a la nostra dieta?

  • Aliments rics en fibra per evitar restrenyiment, l'acumulació de tòxics cap al fetge i alhora promoure la regularitat digestiva. La trobem a les fruites fresques, verdures, cereals integrals i llegums.

  • Vegetals de la família de les crucíferes com el bròquil, la coliflor, les cols… ja que contenen el sulforafà i l'indol-3 - carbinol que ens ajuden a la desintoxicació.

  • Antioxidants: fruits vermells, fulles verdes, i en general les fruites i verdures amb colors vius. Antioxidants Antioxidants.

  • Cúrcuma: una espècie que conté la curcumina; antioxidant, antiinflamatòria que té cura del nostre fetge.

  • Remolatxa; que conté betalaïna un pigment antioxidant que li aporta el color característic que també ajudarà a aquesta neteja del fetge.

  • Aliments que també contenen sulfurs (a banda de les crucíferes) com l'all, el porro i la ceba.

  • Aliments plens de vitamines i minerals: Les fruites, les verdures, les nous, els llegums i les llavors ens aportaran nutrients com la vitamina B6, B12, àcid fòlic, magnesi o zinc; cofactors essencials a la Fase II de detoxificació.

  • Aliments que continguin aminoàcids també essencials per a la Fase II de desintoxicació del fetge com les carns magres, ous, peix i llegums.

  • Aliments que contenen glutatió un potent antioxidant que ajudarà a neutralitzar i eliminar les toxines facilitant-ne l'excreció. El trobaràs al bròquil, all, cebes, espinacs, gall d'indi i iogurt.

La fitoteràpia també pot ser una bona aliada ajudant a la funció hepàtica, per exemple, trobem tota la família d'herbes amargues com el boldo, la dent de lleó, ortiga, card marià i carxofa. Carxofes Carxofes.

A més a més, el descans digestiu nocturn, si és possible de 12 hores, i valorar un dejuni intermitent per augmentar més encara les hores de descans, neteja i de desintoxicació (important: cuidant l'alimentació durant les hores d'ingesta).

Com sempre comento, cal tenir en compte que en determinats casos aquestes propostes poden tenir contraindicacions, així que és importantíssim personalitzar segons cada situació.