Les malalties cardiovasculars tenen una elevada prevalença a nivell mundial i presenten molts símptomes i afectacions com ara una pressió arterial elevada, afectació dels teixits o dels vasos sanguinis, arrítmia, etc.
Una dada positiva: Tot i aquestes dades se sap que la PREVENCIÓ és un factor clau per evitar la majoria d'aquestes malalties, per tant, és important que ens cuidem i optem per a tenir uns hàbits i estil de vida saludable per a millorar tot el que sí que estigui a les nostres mans:
- Evitant tòxics com el tabac o l'alcohol
- Fent exercici físic
- Fent una bona gestió de l'estrès i cuidant els hàbits de son.
- Fent una alimentació saludable i equilibrada.
Centrant-nos en les pautes d'alimentació, aquí us deixo un recull de propostes per evitar o per incorporar en el nostre dia a dia.
- Eliminem o evitem incorporar a la nostra dieta:
- Un elevat contingut de sucres i sal. Sovint aquests sucres o excés de sal estan “amagats” ja que provenen d'aliments ultraprocessats. Eviteu-los. Si vols potenciar el gust als teus plats incorpora-hi espècies i herbes aromàtiques, que a més a més tenen moltes propietats.
- Un excés de carn vermella.
- El consum d'alcohol, ja que malmet el teixits i els vasos sanguinis.
- El consum excessiu de greixos de mala qualitat. Per exemple, evita els embotits de mala qualitat, els plats ultraprocessats o la brioxeria industrial.
- El consum d'aliments refinats, és a dir aliments en els quals s'ha eliminat la capa de fibra, com ara pa blanc o farina blanca. Opteu per aliments amb gra sencer, integrals.
- Incorporem a la nostra dieta
- Greixos saludables i de qualitat, com l'oli d'oliva verge, els fruits secs, coco, llavors o el peix blau petit. A més a més, molts d'aquests aliments ens aportaran omega 3 (que poden equilibrar els nostres nivells de lípids) i vitamina E (antioxidant).
- Llegums que tenen un elevat contingut de fibra i que juntament amb el potassi ens poden ajudar a regular la pressió arterial.
- Fruita i verdura que ens aporten gran quantitat de nutrients, vitamines, minerals i antioxidants.
I recorda, posa molts colors diferents al teu plat; amb verdures crues i cuinades, que t'aportaran molts antioxidants.
Dubtes i controvèrsies...
I el cafè? Sembla que els estudis apunten que amb moderació pot tenir fins i tot un efecte cardioprotector.
I l'ou? Doncs diversos estudis han deixat palès que l'ou no té un efecte perjudicial en el colesterol, sempre i quan es prenguin amb moderació. De fet, pot millorar el perfil lipídic augmentant el colesterol que en diuen “bo” (HDL).
I els productes baixos en greix, light o 0% de greix?
Doncs compte amb molts d'aquests productes ja que tot i que indiquen que són baixos amb greix sovint estan molt processats i molts d'ells tenen gran quantitat de sucres.
En conclusió, és important tenir en compte que l'alimentació és un dels pilars bàsics per a cuidar la nostra salut cardiovascular, tot i que no és l'únic (exercici, evitar tòxics, genètica,…). Evita els ultraprocessats o productes light i opta per una dieta basada en aliments frescos, de temporada, i no t'oblidis dels greixos saludables i de qualitat, que també són essencials.
Com sempre, tots aquests consells són pautes generals. Però cal tenir en compte que és necessari INDIVIDUALITZAR segons les característiques de cada persona per tal de poder definir quines són les seves necessitats i estat fisiològic i adaptar-ne les pautes dietètiques.